21 серпня 2020, 11:00, Урожай

Результати жнив озимих свідчать про зниження показників врожайності пшениці та олійності ріпаку

Про це йдеться в матеріалі «Старт елеваторного сезону 2020: підвела врожайність ранніх зернових» на Elevatorist.com.

Зі слів керівника відділу трейдингу, заступника керівника агробізнесу по елеваторному напрямку «Епіцентр К» Світлани Никитюк, через природно-кліматичних умов знизилася олійність ріпаку.

«Це основний показник, який оцінюють переробники. Низька олійність прямо впливає на вихід готової продукції, тому зараз покупці торгуються за дисконт», — зауважила фахівець.

Про зниження олійності говорять і інші учасник ринку. Зі слів експертів компанії G.R. Agro, врожайність ріпаку в Дніпропетровському регіоні залишилася на колишньому рівні, при цьому, є проблеми з олійністю.

А ось в Чернігівській області, де знаходиться «Елеватор Агро», за словами директора підприємства Сергія Назарова, якісні показники по ріпаку відповідають 1 класу.

«У цьому сезоні ріпак йде з великим вмістом глюкозинолатів, в порівнянні з минулим роком», — зауважив Сергій Назаров.

Негативного вплину через несприятливі погодні умови зазнали і виробники пшениці. У ряді областей спостерігається суттєве зниження врожайності культур, подекуди аграрії були змушені пересівати пшеницю пізніми ярими.

Комерційний директор елеватора «Агроград В» Юрій Кравчук охарактеризував ситуацію по Вінницькій області.

«Брак вологи в осінній і зимовий періоди, а також холодна весна з великою амплітудою коливання добової температури істотно позначилися на врожайності пшениці у ряді підприємств, з якими працював наш елеватор. При використанні однакового посівного матеріалу і технології врожайність культури коливалась в межах 3-7 т/га. Деякі агропідприємства також повідомляють про рекордно низьку врожайність. Якщо в минулому році Вінницька область входила в ТОП-3 по валовому збору врожаю, то в цьому сезоні картина складається не так вдало», — розповів Юрій Кравчук.

Аналізуючи ситуацію по пшениці Світлана Никитюк зауважила, що через погодні катаклізми в більшості південних регіонах України пшениця цього року просто згоріла, її пересівали в основному соняшником.