20 серпня 2020, 13:12, Урожай

Названо ключові чинники зниження попиту на вирощування гречки в Україні

Про це йдеться в матеріалі «Бій за гречку: щоб Україна була з крупою, уряду потрібно приструнити казахських і білоруських виробників» на AgroPolit.com.

Зі слів генерального директора ТОВ «П'ятихатський комбінат хлібопродуктів» (компанії «Тріо», які переробляють гречку) Антона Міллера, раніше Кіровоградщина була батьківщиною гречки. Але в останні роки клімат змінився, на території області гречку взагалі вже не сіють, бо немає високої врожайності. Аналогічна тенденція спостерігається і серед агровиробників у Харківській області.

«Наразі в Україні тільки північні області (Чернігівська, Сумська) та окремі західні (Хмельницька, Житомирська) ще сіють гречку, але й у тих зникає інтерес. Економічно їм доцільніше посіяти кукурудзу, соняшник або пшеницю, бо прибутковість буде вищою...», — розповідає Антон Міллер.

Технологія вирощування гречки
Читати по темі:

Не стимулюють вирощувати гречку в Україні й досить високі закупівельні ціни, які теж відштовхуються від імпортної сировини. За даними Державної митної служби, за останній рік закупівельні ціни в Україні збільшилися на 156% і на 5 червня становили 16,8 тис. грн/т (без ПДВ).  При цьому Україна в січні-березні 2020 року збільшила імпорт гречки до 115 млн грн, що в 6,5 раза більше, ніж за І квартал 2019 року.

Нагадаємо, ще у 2017 році з валовим збором 0,17 млн тонн Україна була серед світових лідерів за виробництвом гречки після Росії та Китаю. Але після скорочення посівних площ, її збір із 2017 року зменшився у 2,5 раза. Так у 2017 році валовий збір культури становив 176 тис. тонн, а у 2019 році — 85 тис. тонн.