19 серпня 2020, 17:00, Урожай

Посуха нищить врожаї соняшнику на півдні України

Про це пише podrobnosti.ua.

Миколаївщина, як і решта південних областей України, цього року неабияк потерпає від посухи. На соняшник дивитися без сліз неможливо, зізнаються фермери.

Ті господарства, що вже почали збирати культуру, отримують у кращому разі близько 0,6 т/га. Такі обсяги не окупають вкладених грошей, але фермери радіють і цьому, адже деякі поля взагалі втрачені.

«Весняний період був малий на опади. Починаючи з листопада, кількість опадів була менше половини норми. Норма і вище норми було лише у лютому і квітні. В основному це посуха», — розповідає Роман Мурмило, провідний синоптик Миколаївського обласного центру з гідрометеорології.

Невдалий рік для соняшнику кліматологи прогнозували заздалегідь. Нестача опадів узимку та навесні не дала рослині нормально розвиватися. Утім, аграрії сподівалися на сприятливу погоду влітку. Але дощі, що пішли, — понадміру залили поля.

«Начебто перші дощі пішли в червні і соняшник був прекрасний, але є ефект «ледачого коріння». Багато дощів погано і мало дощів погано. Коли багато дощів, корінь не йде в глибину, не шукає вологу. Коли закінчуються дощі, поверхня висихає і соняшники не в змозі забезпечити себе достатньою вологою», — розповідає фермер Руслан Нерода.

Науковці наполягають: південь України завжди був зоною ризикованого землеробства. Зі зміною клімату очікувати багато не варто. Крім того, переконані: до неврожаїв доклали руку й самі фермери. Мовляв, часто порушують норми сівозміни. А це висушує ґрунт.

«Соняшник повертається на поле знову. Він має повертатися через шість років, а він повертається через два, через рік. Один рік він забрав вологу, через рік прийшов, а її там нема», — зауважив Микола Карпенко, керівник наукового аграрного парку.