19 серпня 2020, 09:00, ЗЗР

Відповідальність за первинну якість зерна та наявність залишків хлорпірифосу повинен нести агровиробник — думка

Про це пише Latifundist.com.

«Раніше була внутрішня сертифікація зерна — хлібна інспекція контролювала вантаж і якість, що знайшло своє відображення в сертифікаті на партію. Однак на сьогодні їх немає і відновити якісний склад партії, яка утворилася на лінійному елеваторі шляхом змішування продукції різних виробників, практично нереально», — заявила Аріна Корчмарева.

На першому етапі — «лінійний елеватор» — відбувається доопрацювання/сушка. Приймають урожай, що надходить всього по двом-трьом параметрам: вологість, сміття і (для пшениці) білок. Таким чином, під час закупівлі у фермерів дрібних партій зерна і їх знеособлення/змішуванні власники лінійних елеваторів фактично приймають на себе подальшу відповідальність за якість цього вантажу і за параметрами безпеки в тому числі.

«На другому етапі — «портовий термінал» — при надходженні на термінал відправною точкою і ім'ям вантажу стає господар лінійного елеватора, від якого вантаж прийшов. Але слабким місцем такого підходу є необхідність наявності декількох невеликих перевалочних складів/ємностей, які дозволять відсікти контамінований вантаж і не зіпсувати хороший», — зазначила віце-президентка бізнес-групи Cotecna Inspection.

Аріна Корчмарева додала, що ця схема стосується закупівель у невеликих лінійних елеваторів і фермерів з-поміж тих, хто залишав свій урожай на зберігання елеватору, але продавати його вирішив самостійно. Портові термінали, особливо експортно орієнтовані, як правило, розуміють ризики при закупівлі дрібних партій і приділяють достатню увагу і якості, і параметрами безпеки.

Нагадаємо, що багато трейдерів і переробників звернулися до агровиробників із закликом відмовитися від використання препаратів на основі хлорпірифосу. Деякі аграрії стверджують, що альтернативні препарати коштують значно дорожче.