18 серпня 2020, 10:00, Урожай

Сезон для озимих був важкий, але результатом жнив задоволені — Агрокрай

Насправді, каже головний агроном Василь Косюк, сезон дуже важкий, особливо для озимих культур.

«Можу пояснити на прикладі одного нашого поля. Оскільки тут сіяли ранні сорти, які максимально віддають свій потенціал тільки за ранніх термінів сівби, ми їх висіяли в оптимально ранні строки. Пшениця добре розкущилася, в зиму ввійшла в дуже доброму стані, мала 3-4 стебла кущення. Але зима була безсніжною, вологи не вистачало, весна також почалась без дощів. А потім у другій половині травня пройшли сильні опади. Так виникли недогони. Ще перебуваючи у фазі трубки, пшениця скинула «зайві» пагони, адже на той момент їй не вистачало вологи. Але коли пішли дощі, рослина знову почала отримувати поживу і «вирішила», що можна поділитися і з недорозвиненими пагонами. Але вони вже не змогли наздогнати решту. Загалом на цих недогонах маємо досить відчутну втрату врожаю. Крім того, ця пшениця за свою вегетацію отримала декілька стресів. Найсильніший — під час весняних морозів. 2 чи 3 рази температура опускалась до 7-8 градусів морозу, що посилювалось сильними вітрами. Через це ми не могли вчасно і захист від бур’янів та хвороб внести — за таких умов це був би додатковий стрес. Лише після того, як «підтягнули» амінокислотами, змогли обробити гербіцидами», — розповідає фахівець.

Проте, незважаючи на такі несприятливі умови, врожай цього року вдалося отримати непоганий.

«Наприклад, на цьому полі сорт Фелікс показав близько 6 т/га. Сорт пшениці Катаріна десь 6,2 т/га. Атлон дав приблизно 6,3-6,4 т/га. Зважаючи на всі несприятливі фактори, які довелося пережити нашій пшеничці, це досить пристойний результат. Ми працюємо по точному землеробству, на цьому полі було заплановано 8 т/га. І звісно, 6 тонн — це для нас уже не той показник, який має радувати. Але в цій ситуації ми зробили все від нас залежне, але не завжди можна вийти переможцем у двобої з природою. І головним лімітуючим фактором була нестача вологи. Позначилось це не лише на озимих. Ярі культури теж постраждали», — зазначив Василь Косюк.

Наразі в асортименті насіннєвого заводу Biligrain — насіння озимої пшениці сортів КВС Ронін, КВС Еміль (KWS), Фелікс та Катаріна (Saaten Union), сої сортів Асука, Аріса (Prograin), Кардифф та СГ Кеа (Saatbau), а також квасолі. У найближчому майбутньому асортимент поповниться ячменем, спельтою та ще деякими культурами.

За детальною інформацією звертайтесь у відділ продажу: sales@biligrain.com +380 67 538 74 74

Читати по темі: Насіннєвий завод Biligrain на Хмельниччині запрацював на повну потужність