17 серпня 2020, 13:00, Урожай

Недобір врожаю ранніх зернових на Вінниччині оцінюють в 400 тис. тонн

Про це пише golos.com.ua.

«Найбільше аграрії втратили через недотримання науково обґрунтованих сівозмін. Такого висновку дійшли фахівці нашого департаменту разом з науковцями Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН», — розповів Микола Ткачук, керівник Департаменту АПР Вінницької ОДА.

З його слів, у Чечельницькому районі на полі, де раніше ріс горох, озимої пшениці збирали по 7 т/га. Ця само культура, посіяна по таких попередниках, як кукурудза і соняшник, дала вдвічі менше зерна, лише 3,5 т/га. Гарно вродила озима пшениця на тих ділянках, де раніше вирощували ріпак.

«Однакові погодні умови, одна й та само технологія вирощування, одночасно сіяли і збирали, а врожайність має суттєву відмінність», — наголошує посадовець.

Надолужити втрачену кількість збіжжя ранніх культур за рахунок зерна кукурудзи, на жаль, не вдасться, хоча площі під цією культурою збільшили майже на 30 тис. га.

«Не буде очікуваного врожаю. Навіть пізньостиглі сорти з потенціалом 10-12 т/га не порадують урожаєм. Такий прогноз науковців Інституту кормів і сільського господарства Поділля. Пояснюють це тим, що у період формування качанів у ґрунті не було достатньої кількості вологи. Навіть якщо випадуть дощі найближчим часом, вони вже не врятують ситуацію. Зате опади дадуть можливість вийти в поле сівачам. Площі під озимі уже підготовлено», — підсумував посадовець.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020». Проект створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна»