11 серпня 2020, 13:10, Урожай

Посуха в окремих регіонах може негативно вплинути на розвиток посівів кукурудзи та соняшнику

Про це свідчать дані аналітиків «УкрАгроКонсалт».

Так, перша декада серпня характеризувалися бездощовою погодою, що призвело до втрати вологи з верхніх шарів ґрунту і зниженням запасів вологи в метровому шарі ґрунту до задовільних і недостатніх. У південних областях (Миколаївська, Одеська, Херсонська, Запорізька) запаси вологи в ґрунті вичерпані повністю.

Разом з цим, в західних областях погодні умови оцінюються, як сприятливі для сівби озимих культур. Окрім цього, в північних областях тепла погода і достатнє вологозабезпечення ґрунту були сприятливими факторами для дозрівання врожаю пізніх культур.

«Протягом 10-16 серпня найбільша кількість опадів прогнозується в західних, північних і частково центральних областях (5-10 мм), що може призвести до перезволоження ґрунту і вимокання посівів. Незначні опади у центральних та східних областях будуть недостатніми для поповнення запасів вологи в ґрунті. Продовження посухи в південних і південно-східних областях може негативно вплинути на розвиток кукурудзи та соняшнику та позначитись на підготовці до сівби озимих культур під урожай 2021 року, в першу чергу озимого ріпаку», — зазначають аналітики.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».