9 серпня 2020, 11:31, Насіння

На Полтавщині закінчили збирати ранні зернові та зернобобові культури з середньою врожайністю 4,7 т/га

Про це повідомляється на сайті Голос України. Показник урожайності пшениці 4,9 т/га залишився фактично на рівні минулого року, а озимого ячменю збільшився на 6,4 ц/га — до 5,1 т/га.

Такі результати є досиь непоганими для регіону. Тим паче, що цьогоріч, на відміну від попередніх років, через посуху в багатьох «зернових» регіонах світу, скажімо, закупівельна ціна пшениці в розпал жнив не знижувалася, а, навпаки, підвищувалася. Однак навіть така нібито сприятлива цінова кон’юнктура не надто тішить аграріїв краю. 

Депутат обласної ради, директор СТОВ «Агрофірма «Оржицька» Валентин Несен звертає увагу на те, що раніше, продаючи вирощене збіжжя, колеги-аграрії одразу вкладали гроші в нову техніку, впровадження сучасних технологій, будівництво молочнотоварних ферм, переробних комплексів тощо. А нині змушені відмовлятися від цього, щоб акумулювати кошти на придбання землі...

Тим паче за умов, коли з наближенням «години Ч» активізувалися спритники, котрі прагнуть «прихватизувати» чужу землю за рейдерськими схемами.

«Та якщо не буде землі, то вся наша техніка перетвориться на купу металобрухту, а ферми — на руїни», — зауважує Валентин Несен.