7 серпня 2020, 19:00, Урожай

Агроном розповів про нюанси технології збирання квасолі

Як розповів SuperAgronom.com Василь Косюк, головний агроном підприємства, загалом сіють 3 сорти квасолі: СН-1 «Мерлін» біла мала (Merlin Navy Beans), СН-1 «Зорро» чорна мала (Zorro Black Beans) та СН-1 «Монткалм» червона велика (Montcalm Dark Red Kidney).

За словами агронома, один із найважливіших факторів у вирощуванні квасолі — це її збирання. Тут головне завдання полягає в тому, щоб не травмувати боби, не розбити їх на половинки і правильно обрати вологість, за якою можна збирати культуру, адже вона зазвичай нерівномірно дозріває.

«Квасолі потрібно «допомогти» підсушитись. Здійснити це можна двома шляхами.  Перший — скосити у валки і підсушити природним способом. Другий — зробити десикацію», — каже Василь Косюк.

Але фахівець наголошує — при цьому слід враховувати, що десикація припиняє вегетацію рослини і ще недозрілі стручки просто підсихають, так і не дозріваючи. 

«Коли квасолю скосити, рослина ще має соки, і навіть у покосах віддає поживу стручку. Таким чином він поступово частково дозріває. А от десикація різко «обриває» процес дозрівання. Боби висушуються, але при цьому втрачається якість. Якщо посів насіннєвий, то в підсумку та частина насіння, що не дозріла, вже не матиме енергії і потрібної схожості», — пояснює агроном.

Оскільки у господарстві значна частина посівів квасолі — насіннєві, тут закуповують спеціальну техніку. Зокрема, жатку, яка здатна акуратно класти скошену квасолю в рядки. А потім спеціальний причепний комбайн так само дбайливо обмолочуватиме ці валки. Також серед нової техніки — обертач валків. На випадок, якщо скошені й укладені валки намочить дощ. 

Василь Косюк також додає, що в разі, якщо квасоля збирається напряму, то косити її потрібно флекс-жаткою, яка має йти по самому низу, майже при ґрунті. Але тут є проблема — якщо на поверхні ґрунту є грудки, то жатка «підчіплює» їх і в результаті зерно квасолі забруднюється землею, втрачаючи товарний вигляд і ціну. Тому фахівець радить після сівби квасолі всі площі закоткувати і поверхню ґрунту якомога ідеальніше вирівняти. Лише в такому разі можна потім збирати врожай прямим комбайнуванням.

За його словами, згадані 3 сорти були вибрані не в останню чергу й через те, що вони мають кущовидну форму (хоча червона велика трохи більш низькоросла). Відповідно, їх легше збирати. Загалом у господарстві вважають квасолю досить перспективною культурою і планують влаштовувати спеціальні семінари для сусідів-аграріїв, аби ділитися напрацьованими технологіями та високоякісним насінням квасолі, яке вирощують на власних полях та доробляють на власному насіннєвому заводі під маркою Biligrain.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com