9 серпня 2020, 09:00, Україна

На Сумщині перспективним напрямком агробізнесу є ягідництво

Про це пише «Урядовий кур’єр».

Нині 85% плодів і ягід виробляє населення у приватних господарствах. Водночас повноцінно функціонують 22 спеціалізовані сільськогосподарські підприємства різних форм власності, де вирощують смородину, полуницю, суницю, малину, аґрус, ожину, чорницю, лохину тощо.

Традиційним важковаговиком у ягідному сегменті справедливо вважають Конотопський район, де виробляють понад 80% загальнообласного обсягу плодів і ягід. Саме в цьому районі, в селі Малий Самбір, розташована Сумська дослідна станція садівництва Інституту садівництва УААН. Із 2002 року, коли тут започаткували ягідну справу, район наполегливо освоює і заповнює важливу аграрну нішу. Як переконані місцеві господарники, завдяки цьому вдається створювати хоч і сезонні, нові робочі місця, наповнювати місцеві бюджети додатковими грошовими находженнями, стимулювати розвиток аграрного бізнесу — одне слово, ставати своєрідним економічним локомотивом агропромислового комплексу.

Дедалі популярнішою стає ожина — завдяки насамперед широкому доступу українських садівників до найкращих сортів іноземної селекції, які вирізняються гарними смаковими якостями, високою продуктивністю. Тож цього року очікують на збільшення виробництва цих ягід, і не можна гарантувати, що ціни на них залишатимуться такими самими під час масового збирання.

Через холодну весну, заморозки ягідний сезон розпочався в середньому на тиждень пізніше, що негативно позначилося на якості суниць і відповідно знизило пропозицію в умовах сталого попиту. При цьому врожайність суниць цього року навіть більша, ніж минулого. Цього року, за словами науковців, середня врожайність суниці в області становила 10 т/га, що на 0,145 т/га  більше від середньообласного торішнього показника. Один з найкращих сортів — розана київська, врожайність якої сягнула 11 т/га. Вищою очікують урожайність малини. А ось чорна й червона смородини підвели, однак, рік на рік на схожий.