6 серпня 2020, 11:21, Посівна

Умови для сівби озимого ріпаку в більшості регіонів малосприятливі — Укргідрометцентр

Про це пише «АПК-Інформ».

Експерти Укргідрометцентру зазначають, що дефіцит липневих опадів у більшості районів центральних областей перевищує 50% та є несприятливим фактором для накопичення вологи, відповідно, і підготовки ґрунту до сівби озимих культур під урожай-2021. У першу чергу це стосується озимого ріпаку, оптимальні терміни сівби для якого у більшості регіонів — це період 10-25 серпня.

При цьому агрометеорологічні умови в західних областях оцінювались як сприятливі для більшості сільськогосподарських культур завдяки накопиченню ефективних температур повітря та достатнім запасам вологи. Однак внаслідок частих невеликих дощів спостерігалось локальне перезволоження верхніх шарів ґрунту, що ускладнювало збирання зернових.

Також повідомляється, що у більшості північних областей України дуже тепла, часом спекотна погода та достатнє вологозабезпечення ґрунту були сприятливими факторами для формування врожаю пізніх культур. Підвищення температури в середині декади до +29-34°С негативного впливу на ці культури не спричинило завдяки невеликій тривалості періоду з високими температурами та достатній кількості вологи у ґрунті.