4 серпня 2020, 15:00, ЗЗР

Експерти пояснили причини появи шаблевидних листків на кукурудзі

Як повідомляється на сайті KWS.com, поодинокі рослини з аномально розвиненим листям зустрічаються завжди. Але цього літа явище набуло досить значних масштабів – на деяких полях такі прояви мали до 70% рослин. Як правило, верхній листок був щільно скручений в трубку з плавним вигином по центральній жилці. Інколи навіть не відбувалася диференціація тканин листка і він мав форму спаяної трубки. Після викидання волоті можна було спостерігати, що частина рослин стоїть без чоловічих суцвіть – волоть була міцно стиснута у пазусі верхнього листка, що не давав вільно виходити волоті назовні.

При дослідженні цього прояву виявилося, що на всіх проблемних полях було використано системні страхові гербіциди з діючою речовиною 2-етилгексиловий ефір 2,4-Д. Ці препарати мають дуже широкий спектр дії, є ефективними засобами для боротьби з однорічними дводольними бур’янами і класифікуються як синтетичні ауксини – іншими словами, є штучними гормонами росту. За нормальних погодних умов 2-етилгексиловий ефір 2,4-Д не має фітотоксичності на кукурудзу та наступні культури. Але травень 2020 року, коли вносилися всі страхові гербіциди, був незвично холодним. По всьому «кукурудзяному поясі» України середньодобові температури були нижче +15°С протягом всього місяця, а нічні в середині травня опускалися до +1-3°С.

У повідомленні зазначається, що цибулевий листок спостерігався на різних групах стиглості та гібридах різного походження. Причому деякі гібриди через певний час змогли відновити свій типовий габітус та вегетацію.

Кожний окремий випадок фітотоксичного прояву призводив до своїх наслідків. На деяких полях фітотоксичність зникла за 10-14 днів. Але певні посіви зазнали більшого пошкодження.

Експерти радять у разі схожих холодних весняних сезонів продумувати гербіцидний захист кукурудзи відповідно підбираючи діючі речовини та дози.