3 серпня 2020, 16:00, Україна

Після збирання ранніх зернових почастішали випадки пожеж на полях — ДСНС

Адже з початком жнив випадки пожеж на полях значно почастішали. Так, минулого тижня лише у Слов’янському районі Донеччини зафіксували 7 таких випадків, на території області лише за одну добу 21 раз горіла стерня.

Здебільшого загоряння відбуваються надвечір або вночі. Хоча поодинокі факти фіксують і вдень. Загоряння відбуваються виключно на полях, де врожай вже зібрано. Скоріш за все, підпали роблять фермери, щоб без зайвих видатків очистити ділянку від стерні, кажуть рятувальники.

«Наші інспектори щодня проводять роз’яснювальну роботу і попереджають фермерів про кримінальну відповідальність. Але, як бачимо підпали не припиняються», — йдеться у повідомленні.

За інформацією Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Донецькій області, кількість пожеж на відкритих територіях продовжує збільшуватись. За 30 липня пожежні бригади 64 рази виїжджали на гасіння таких загорянь. Зокрема, на території Бахмутського, Добропільського, Покровського, Волноваського, Слов’янського, Костянтинівського та Великоновоселківського районів сталась 21 пожежа стерні. Крім того, в Лиманському районі вогонь знищив лісову підстилку на площі 0,5 га. Як повідомляє прес-служба відомства, з початку року в екосистемах області виникло 206 пожеж на загальній площі 1467,0359 га.

А 28-го липня на Волині під час рейду «на гарячому» зловили жителя села Копилля Маневицького району, який спалював стерню на полі.

Фахівець екологічної інспекції зафіксував порушення вимог ст.77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та склав на чоловіка протокол, інформує ДСНС у Волинській області.

Тепер за вчинений підпал стерні йому загрожує штраф у сумі 3060 гривень. Рятувальники також оглянули зернозбиральну техніку щодо оснащення справними та сертифікованими вогнегасниками.