3 серпня 2020, 14:30, Світ

В анонімних посилках із Китаю, отриманих тисячами американців, виявилося насіння щириці

Як повідомляє ресурс Іndystar.com, в соціальних мережах почали ширитися жарти та меми на цю тему. Однак Мінсільгосп США не поділяє такого жартівливого настрою дописувачів і застерігає громадян від того, аби вони намагалися застосувати це насіння «за призначенням».

Тим часом регіональні відділення Мінсільгоспу провели розслідування і з'ясували, що, наприклад, у штаті Вашингтон це виявився посівний матеріал, як зазначено у повідомленні — «небезпечного бур’яну амаранту» (або щириці).

Особливо стурбовані ситуацією представники штату Індіана. Адже там вважається, що ця рослина становить загрозу для місцевих соєвих полів. Соя — одна з найважливіших товарних культур Індіани. В цьому році у штаті посіяно 5,5 млн акрів сої, при цьому амарант стійкий до гербіцидів, які застосовують на сої.

Як зазначив Дон Робінсон, представник Мінсільгоспу США в Індіані, у штаті знайшлися вже «особливо обдаровані» громадяни, хто все-таки посіяв насіння з цікавості.

«Вони можуть не тільки завдати шкоди своєму саду на задньому дворі, а й завдати шкоди товарним і спеціальним культурам, що є невід'ємною частиною сільськогосподарської економіки Індіани. У тих випадках, коли насіння вже посіяні, співробітники Департаменту природних ресурсів штату приїдуть до громадян додому і приберуть рослини і насіння з горщика або ґрунту», сказав Робінсон.

Чиновники нагадують, що й викидати насіння не можна, адже це рівноцінно тому, що його посіяти. У міністерстві зазначають, що загроза може бути в різних аспектах — не лише стосовно поширення щириці як бур’яну. Є ймовірність, що насіння заражене хворобами рослин, яких наразі на території відповідних регіонів немає, а отже, культурні рослини не володіють стійкістю до патогенів та немає засобів боротьби із ними.

Чимало громадян уже надали відповідним службам отримані «таємничі» посилки, перевірки виявили у них насіння 14 видів рослин. Розглядається декілька версій інциденту як диверсія проти сільськогосподарської галузі США, так і «маркетинговий хід», який полягає у тому, що компанія розсилає зразки своєї продукції випадковим адресатам на пробу, очікуючи, що надалі вони стануть потенційними покупцями, адже більшість видів рослин, насіння яких отримують американці, можна застосовувати для декоративного озеленення.

Повідомляється, що Служба інспекції з охорони здоров'я тварин і рослин Міністерства сільського господарства США (APHIS) тісно співпрацює з Міністерством внутрішньої безпеки та охорони кордонів, іншими федеральними та державними агентствами для розслідування інциденту.