3 серпня 2020, 10:10, Технології

Запилюючи сільгоспкультури бджоли у США приносять агровиробникам мільярдні прибутки

Про це з посиланням на Science Alert пише thebabel.com.ua.

Дослідники проаналізували виробництво 131 комерційної ферми у Сполучених Штатах і Канаді та довели, що навіть у районах з інтенсивним сільським господарством, де багато медоносних бджіл, дикі бджоли відіграють значну роль.

Спільна праця медоносних і диких бджіл дає набагато кращий ефект. Також недавні дослідження показали, що дикі бджоли можуть збільшити врожайність багатьох видів сільськогосподарських культур і здатні переносити на собі істотно більше пилку.

Науковці виявили, що пʼять із семи вивчених культур дають більше фруктів, овочів або горіхів при запиленні великою кількістю бджіл. Чорниця, яблуні, черешня, вишня, мигдаль, кавуни і гарбузи — усі ці рослини і дерева сильно залежать від запилення комахами. Дикі бджоли більше запиляють гарбуз, терпкі вишні та яблуні, медоносні краще запиляють чорницю, кавуни та мигдаль.

Фахівці оцінили економічний ефект від запилення дикими бджолами для яблунь в 1,06 млрд доларів, черешні — у 145 млн доларів, кавуна — у 146 млн доларів, гарбуза — у 101 млн доларів, чорниці — в 50 млн доларів, вишні — у 32 млн доларів. У сукупності це становить приблизно 1,5 млрд доларів тільки за цими культурами.