3 серпня 2020, 08:05, Україна

На Вінниччині розширюють площі лавандових полів

Неподалік Ладижина лаванду вирощує фермерський кооператив Станіслава Розсохи. Засновник розповів, що його кооператив вирощує лаванду й бузину для подальшої реалізації. Щодо лавандових полів, то їх заклали ще три роки тому, однак лише цьогоріч вони дійсно зацікавили туристів, передає vezha.ua.

Ще одне лавандове поле висадили неподалік Вінниці, а саме у селі Ксаверівка. Там вирощуванням лаванди займається подружжя Білко. Ще навесні минулого року подружжя разом зі знайомими висадили півгектара лаванди, а для цього придбали близько 4 тис. саджанців. Спершу планували виготовляти лавандову олію, однак процес виявився значно витратнішим.

«Саджали лаванду, яка могла б зацікавити флористів, яку б можна було використовувати як харчову добавку. До речі, вона відмінно смакує із м’ясом чи рибою, а взагалі з квітів роблять чаї, лікери, сиропи… Розглядали варіант здавати її як лікарську рослину, а також віддавати поле в оренду фотографам, як локацію для зйомок», — розповів Володимир Білко.

За словами власника лавандового поля, до нього вже зверталися агрономи з інших сіл поряд з Вінницею, аби об’єднати зусилля та спільно вирощувати лаванду. Зокрема, подружжя Білко планують збільшити лавандове поле вдвічі та почати вирощувати й нові сорти.