4 травня 2017, 08:55, Урожай

Квітневе зниження температури не завадить отримати високий урожай ярих та озимих культур

Про це повідомляє Украгроконсалт. Стан посівів озимих зернових культур оцінюється як добрий та задовільний. Рослини озимої пшениці, посіяної до 25 вересня по чорному пару, досягли фази виходу в трубку. На початку цієї фази знаходяться рослини, які висівали після непарових попередників по 20 вересня включно. Фаза виходу в трубку у рослин в таких посівах настане не пізніше 30 квітня, що в цілому буде відповідати середнім багаторічним термінами.

В даний час більшість посівів ранніх ярих зернових культур – ячменю, вівса, пшениці та гороху – знаходяться у фазі сходів і початку кущіння (висота рослин 10-15 см), а гороху – у фазі сходів і початку розгалуження (висота рослин 3-8 см). Тільки зниження температури повітря в цій фазі до мінус 50°C може становити певну загрозу для подальшого росту і розвитку цих культур.

Позитивним є те, що посіви забезпечені вологою і при настанні оптимальних температур рослини будуть мати можливість покращити ріст, розвиток і сформувати високу продуктивність, але є ймовірність, що це похолодання призведе до затримки очікуваного наступу фаз розвитку озимих та ярих колосових культур на 5-7 діб. Таким чином, на сьогодні всі посіви ярих та озимих культур зберігають перспективи отримання високої врожайності.