1 серпня 2020, 09:05, Урожай

Ягідник-аматор з Чернігівщини досліджує особливості вирощування лохини

Про це пише cheline.com.ua.

«Шість років тому я вперше почув про лохину. Про те, що вона є на території України. І вирішив перевірити, чи можна її вирощувати в наших умовах», — розповідає Андрій Карась.

Щоб вивчити специфіку вирощування лохини, чоловік їздив в уманський дендропарк. Там же були куплені чотириста саджанців цієї культури, які він розмістив на 10 сотках.

«Це потихеньку переросло в хобі. По-перше, дуже цікаво вирощувати. Так, багато труднощів з ягодою. Ми сюди завозили торф, збирали в лісі опади з хвойних порід дерев. Рили борозни — укладали туди агроволокно, а потім засипали підготовленим ґрунтом», — ділиться досвідом садівник.

На своїй «плантації» площею 10 соток Андрій Карась вирощує три класичні сорти — Блюкроп, Блюголд і Блюстар.

«У них стандартний період дозрівання — початок червня, а плодоносять вони до середини серпня. Середня врожайність лохини — 4-8 кілограмів із куща. Плодоносить до 40 років. Реалізую ягоду серед знайомих, на ринках та в інтернеті. Оптова ціна лохини за кілограм — 3-5 доларів, на ринку — 180-200 грн. Щодо «ритуалів» догляду за культурою, то до них належать підгодівля азотовмісними добривами, обрізка, просапування та крапельний полив», — зазначає чоловік.

У планах Андрія Карася — розширювати площу плантації лохини.

Читати по темі: Технологія вирощування лохини, або чому ця ягода стає популярною