2 серпня 2020, 13:15, Світ

Вчені дослідили, як за умов вирощування на вертикальних фермах збільшити врожайність пшениці у сотні разів

Експерименти з вирощування пшениці на вертикальній фермі продемонстрували, що ця культура непогано себе почуває при штучному освітленні й постійному рівні температури у 23°С. Опинившись в буквальному сенсі в тепличних умовах, пшениця проходить шлях від сівби до дозрівання всього за 70 днів. Про це пише nplus1.ru.

Команда дослідників на чолі з Полом Готьє з Принстонського університету вирішила оцінити максимальні врожаї пшениці при вирощуванні в закритих приміщеннях. Для цього вони скористалися двома комп'ютерними моделями, DSSAT-NWheat і простішою SIMPLE. До цього подібні моделі вже успішно використовувалися у прогнозуванні врожаїв пшениці на полях у Китаї, Австралії та Нідерландах.

Автори задали для своєї моделі цілодобове інтенсивне освітлення, а також високу концентрацію вуглекислого газу (1200 проміле) і безперебійну передачу поживних речовин. Враховуючи, що при таких параметрах середовища пшениця може дати п'ять врожаїв на рік, її врожайність в результаті може сягнути 114 т/га. Додаткові зусилля, наприклад, створення сортів, пристосованих для закритих приміщень, теоретично можуть підвищити цю цифру до 194 т/га.

При вирощуванні рослин в теплицях часто лотки розміщують один над одним для більш ефективного використання площ. Якщо застосувати цей підхід до пшениці, то конструкція з десяти шарів (кожен товщиною в метр) дозволить щорічно отримувати 1,94 тис. тонн пшениці з гектара. Це в 600 разів більше середніх показників по світу.

Автори дослідження, втім, з обережністю оцінюють перспективи вертикального вирощування пшениці. Вони вказують на високу вартість такого підходу і той факт, що реальні врожаї можуть виявитися помітно нижче теоретичних розрахунків. Однак, вертикальні пшеничні ферми могли б застосовуватись в регіонах, де масове вирощування цієї культури на полях неможливо через обмеження водних і ґрунтових ресурсів.

Одна з головних загроз виробництву пшениці — комахи-шкідники. У міру кліматичних змін вони лише посилюють свою шкодочинність. Дані окремих розрахунків свідчать, що навіть при безпечному сценарії щорічні втрати врожаю пшениці досягнуть 59 млн тонн при нинішньому обсязі виробництва в 749,4 млн тонн.