29 липня 2020, 18:10, Технології

Неподалік Львова закладено лохинову плантацію

Про це пише tvoemisto.tv.

«Спочатку на гадку спадала малина. Однак, зваживши всі «за» і «проти», подумав, що це економічно не вигідно. По-перше, для вирощування малини потрібно не менше зусиль, а, по-друге, велика конкуренція з польськими виробниками. Тому ми подумали, що якщо для лохини зробити правильні умови, то можна робити бізнес», — розповідає Ярослав Коминський.

Наразі у власності фермера 2,5 га землі, один з яких відвели під лохину. Інша територія поки не задіяна під виробництво, однак плани на неї уже є.

«Коли ми сюди приїхали, тут росли кущі та дерева. Пів року знадобилось, щоб підготувати землю. Ми купували торф. Зусиль було багато, але завдяки консультанту ми рухались у правильному напрямку. До речі, багато людей не хочуть ділитись досвідом. Тримають все в секреті. Однак мені таки пощастило натрапити на Володимира у фейсбуці, який охоче надав інформацію», — розповідає Ярослав Коминський.

Найкраще середовище для вирощування лохини — на Волині, а на Львівщині цій культурі потрібен особливий догляд, інакше вона швидко пропаде.

«Насамперед — ґрунт повинен мати 3,5-4,5% кислотності. Також рудий торф, що є на Волині. Грядки робляться грядонагортачем — вони не пласкі, а з горбинкою. Зверху садимо рослину. Лохина любить вологу, але не мокроту. Тобто вода повинна сходити вниз. Максимально може затриматись на 48 годин. Ми зверху ще замульчовували рослини, щоб не пересихало швидко», — ділиться досвідом садівник.

Зі слів Ярослава Коминського, лохині потрібно 5 років, щоб дати прибуток. Дворічна рослина, яку висаджують, на літо може дати невеликі ягоди, але вони ще молоді — кущ має піднятись, сформуватись.

Читати по темі: Технологія вирощування лохини, або чому ця ягода стає популярною