29 липня 2020, 08:10, Урожай

На полях багатьох регіонів зафіксовано недостатній рівень зволоження ґрунтів

Про це свідчать дані аналітичної довідки агрометеорологічних умов та стану посівів сільгоспкультур, опублікованої на сайті НААН України.

Так, станом на 20 липня запаси продуктивної вологи орного шару ґрунту під кукурудзою на більшості площ західних та північно-східних областей залишалися на достатньому (21-30 мм і більше) на решті площ — на задовільному (11-20 мм) рівнях. На багатьох площах Черкаської, Кіровоградської, в окремих районах Полтавської, Дніпропетровської, Миколаївської, Харківської та півдні Київської областей ґрунт був зволожений недостатньо (менше 7 мм продуктивної вологи), в окремих районах цих областей — майже сухий.

Під цукровим буряком зволоження орного шару ґрунту було переважно недостатнім — 5-10 мм продуктивної вологи. Задовільне та достатнє зволоження орного шару ґрунту відмічалося в окремих районах Вінницької, Черкаської та Полтавської областей.

«Під соняшником запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на більшості площ південних, частині площ Дніпропетровської, Полтавської, Луганської, Харківської, Кіровоградської, Чернігівської та Київської областей не перевищували 2-10 мм, у більшості районів Херсонської, окремих районах Запорізької, Миколаївської, Дніпропетровської та Одеської  областей орний шар ґрунту був зовсім сухий. На решті площ вологозабезпечення було на задовільному (12-20 мм) та достатньому (21- 28 мм) рівнях», — йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під соєю на більшості площ західних, окремих площах Харківської та Вінницької областей були на задовільному та достатньому рівні — 12-18 мм та 22-33 мм відповідно. У центральних областях зволоження було недостатнім (2-9 мм), місцями орний шар ґрунту був сухий зовсім.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».