23 липня 2020, 15:30, Урожай

Врожаї у східних та центральних областях дозволять компенсувати недобір зерна на півдні країни — думка

Про це телеканалу «Відкритий» розповіли директор інституту зернових культур Владислав Черчель та завідувач лабораторією агро-біологічних ресурсів селекційно-дослідної станції Інституту зернових культур Микола Солодушко.

«В Україні зібрано вже понад 14 млн тонн зерна. За словами аграріїв, збирання врожаю йде непоганими темпами. І це на фоні того, що ми недосіяли приблизно 1 млн га озимих культур. Тим не менш очікується зібрати врожай на рівні 26,5 млн тонн валу саме озимої пшениці. Уже зараз, на екваторі збирання, можна спрогнозувати ціну 5,5 тис. грн/т і це дуже непогано. Хоч ця ціна таки менша, ніж у 2018 році», — розповідає Владислав Черчель. 

Зазначається, що у 2019 році Україна зібрала рекордний урожай зернових і зернобобових в обсязі 75,08 млн тонн. Цьогоріч фахівці не беруться прогнозувати рекордний врожай, проте сподіваються, що він не буде набагато нижчим, ніж тогорічний.

«Україна продовжує активно вивозити зерно. Експорт пшениці на третину більший, ніж минулого сезону. Від початку маркетингового року експорт зернових з України досяг 51,47 млн тонн. Цього року він перевищує показник за аналогічний період 2019 року», — повідомив Микола Солодушко.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020».