26 липня 2020, 11:15, Технології

Науковець з NASA зумів виростити в місячному ґрунті редис

За даними Лабораторії реактивного руху NASA, редис можна успішно пророщували в умовах мікрогравітації, та й дозріває культура досить швидко. Це дуже важливо, оскільки на Місяці у астронавтів буде всього 14 днів сонячного світла, після чого ще на 14 днів Місяць опиниться в пітьмі. Про це пише popmech.ru.

Для експерименту було використано пісок з пустелі, який за своїм складом схожий до місячного ґрунту. У ході експерименту вчений розділив його на кілька окремих грядок: частину залишив недоторканою, частина удобрив лише злегка і ще одну частину щедро забезпечив поживними речовинами.

«Наша мета — довести, що астронавти зможуть вдатися до садівництва, щоб вирощувати їжу прямо на Місяці», — зауважив Макс Коулман.

Зазначається, що вирощування редису в піску — це лише перший етап експерименту. Тим не менше, перші результати досліджень свідчать, що для вирощування редису необхідно лише незначна кількість води. Насправді, найкраще редис ріс саме тоді, коли полив був мінімальним.

«Зрозуміло, у такого досвіду є цілий ряд недоліків. Хімічний склад пустельного піску збігається зі складом місячного ґрунту не на 100%, та й умови вирощування в місячній теплиці будуть інакшими. Однак сам факт того, що невибаглива рослина прекрасно відчуває себе за дефіциту води і може проростати в екстремальному середовищі, дарує надію на успіх в майбутньому», — зауважив вчений.