25 липня 2020, 11:00, Технології

Названо найкращі українські сорти черешні для інтенсивних насаджень

Зі слів Олени Кіщак, завідувачки відділу технології вирощування плодових і ягідних культур, доктора сільськогосподарських наук Інституту садівництва НААН, в умовах зміни клімату наша зона найбільш сприятлива для вирощування черешні. Про це інформує прес-служба НААН.

«Усього у світі нараховується 2 тисячі сортів черешні, з яких за останні 30 років створено 500, і 300 з них — нашими вітчизняними селекціонерами. За цим показником Україна займає 1 місце, і знаходиться попереду таких розвинутих країн, як США, Німеччина, Італія. Тобто ми маємо повну технологічну незалежність саме завдяки унікальним наробкам і напрацюванням Інституту садівництва і його мережі і можемо забезпечувати високотоварною черешнею нашу країну і направляти її на експорт», — говорить Олена Кіщак.

З її слів, найкраще зарекомендували себе для створення інтенсивних насаджень сорти черешні Аннушка (Бахмутська дослідна станція. Автор Л.І. Тараненко), Талісман, Любава та Красноплідна.

«Порівняльна оцінка кращих типів вітчизняних насаджень і створених за закордонними технологіями доводить високу товарність і конкурентоспроможність саме наших сортів — і  за масою плодів (11,5-12 грамів), і за врожайністю — 18 т/га», — зауважила Олена Кіщак.