22 липня 2020, 12:30, Україна

За минулу декаду по областях знизився середній рівень вологозапасів ґрунтів

За даними моніторингу Метео Фарм, середньодобова температура повітря другої декади липня поступилася своїми показниками першій декаді, але перевищила показники за аналогічний період 2019 року.

«Середня температура повітря протягом другої декади липня на Заході перебувала в межах +18…+19°С, на Півночі — +19…+20°С. В центральних областях — +20…+22°С, на Сході — +21…+22°С. Найбільше тепла отримали південні області, середньодобова температура тут становила +23…+24°С. Максимально температура підіймалась до +35…+36°С на Сході. Мінімально температура опускалась до +5°С в Івано-Франківській, Львівській, Рівненській та Тернопільській областях», — повідомляють в Метео Фарм.

Протягом другої декади липня дощі полонили Україну, але розподілились вони не рівномірно. Найбільша кількість опадів випала в Луганській, Волинській, Львівській, Закарпатській областях. Також відзначились значними опадами Київська, Сумська, Чернігівська, Донецька, Харківська, Чернівецька та Полтавська області. Сильна посуха була зафіксовано в Житомирській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій, Дніпровській, Кіровоградській, Черкаській областях та на Півдні. Саме на території цих областей ГТК знаходиться в межах 0,1-0,5.

«Ситуація з накопиченням активних та ефективних температур кардинально не змінилася. Лідируючими областями активних температур є Донецька, Луганська, Дніпровська області, а також Південна частина України, тут накопичено 1725-1890°С. Найменшу кількість активних температур 1400-1427°С накопичено в Івано-Франківській, Львівській та Тернопільській областях», — свідчать дані погодної аналітики.

Зазначається також, що середньодобова температура ґрунту на Заході коливалась від +16 до +17°С, в північних областях — +18…+19°С. В центральних областях середньодобова температура ґрунту становила +19…+21°С, на Сході — +21…+22°С. В південних областях — +23…+24°С.

Показники вологості ґрунту другої декади у порівнянні з показниками першої декади липня знизилися, лише відбулося зростання на Сході. А якщо порівняти дані за аналогічний період 2019 року, то краще зволожений ґрунт на Заході, в Сумській, Чернігівській, Луганській та Харківській областях, на решті території 2019 рік мав вищі показники вологості ґрунту. Найвищі показники рівня зволоження ґрунту 25-26% зафіксовано в Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Закарпатській областях. Найнижчий показник вологості ґрунту 9% зафіксовано в Херсонській області. Також занизький рівень вологості ґрунту 13-15% в Запорізькій, Миколаївській, Одеській та Дніпровській областях.

«З вологістю повітря аналогічна ситуація. Перша декада липня показала кращі показники ніж друга декада липня, лише на Сході показники перевищили значення першої декади. В південних областях рівень вологості повітря найнижчий 48-53%. На Сході цей показник становив 58-63%, в центральних областях — 56-62%. На Півночі — 62-68%, в західних областях було зафіксовано найвищі показники 68-74%», — відзначають в Метео Фарм.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.