22 липня 2020, 10:00, Насіння

Постраждалі від посухи аграрії Півдня потребують держпідтримки у закупівлі насіння

Про це йдеться в матеріалі «Чи отримали фермери компенсацію за втрати від посухи» на Kurkul.com.

«Нам потрібна допомога, щоб закупити насіннєвий матеріал. У вересні починається посівна, насіннєвого матеріалу немає, ні озимої пшениці, ні озимого ячменю, ні гороху, нічого. Ми звернулися до Кабінету Міністрів, в обласну адміністрацію, всюди, щоб допомогли з насіннєвим матеріалом, щоб восени можна було відсіятися, тому що Одеська область виробляє озиме зерно для України, а якщо не буде якісного посівного матеріалу, — врожаю на наступний рік чекати не варто», — наголосив Володимир Варбанець, глава ГО «Асоціація фермерів і приватних землекористувачів Одеської області».

Втративши значну частину посівів чимало агровирбників не мають змоги придбати насіння під посівну озимих культур, яка на півдні України розпочнеться незабаром.

«Держава повинна виділити кошти на придбання саме вітчизняного насіння. Таким чином уряд підтримав би науку та українських виробників насіння, а в результаті — підтримав би все сільське господарство. На посівний матеріал грошей немає», — повідомив Дмитро Зеленьков, керівник ТОВ «ДУНАЙ АГРОС».

За словами аграрія, через несприятливі погодні умови на полях його господарствах постраждало практично 100% посівів.

«В моєму господарстві постраждали майже 100% посівів на площі 3800 га, з яких загинуло 65%. З решти площі ми зібрали 350-400 кг зерна. Вже подали всі акти на списання, всі документи, згідно з переліком, який нам надала адміністрація. Але на цьому все і закінчилося», — зазначив Дмитро Зеленьков.