25 липня 2020, 13:00, Світ

Вчені розробили швидкий метод виявлення ДНК шкідників рослин

Про це пише phys.org.

За словами дослідників, такий метод дасть змогу істотно заощадити час на фітомоніторинг, окрім цього, не доведеться чекати результатів лабораторних аналізів, які підтвердять або спростують наявність патогенів.

Дослідження вчених було зосереджено на використанні геноміки для розробки кращих методів виявлення та моніторингу інвазивних шкідників і патогенів, що загрожують рослинам. Протягом майже 25 років вчені шукали швидкий, точний та недорогий тест ДНК, який можна було б виконати в будь-яких місцях, незалежно від віддаленості один від одного.

Суть методу, запропонованого вченим, полягає в тому, що невеликі фрагменти, наприклад листя або стебла, опускають в трубку і кладуть в маленький пристрій на батарейках. Пристрій перевіряє, чи відповідають ці фрагменти ДНК геномному матеріалу цільового виду, і генерує сигнал, який можна візуалізувати на підключеному смартфоні.

Для дослідження, можна використовувати також фрагменти виявлених комах-шкідників.

«За допомогою цієї системи ми можемо майже зі 100% точністю визначити, збіг це чи ні, якщо ми дивимося на загрозливий інвазивний вид або на той, який є доброякісним. Ми можемо аналізувати до дев’яти зразків від одного і того ж виду або різних видів одночасно. Пристрій має невелику вагу, менше півтора кілограма, тому його можна брати з собою на далекі відстані», — зауважив один із авторів розробки Річард Хамелін.