22 липня 2020, 08:00, Україна

Липневі дощі сприяли суттєвому поповненню запасів продуктивної вологи в ґрунті

Про це інформує прес-служба НААН України.

На окремих площах Полтавської, Кіровоградської, Дніпропетровській, Миколаївській, Чернігівській та на більшості площ Харківської областей ґрунт був зволожений недостатньо (10 мм та менше продуктивної вологи), місцями у Харківській області ґрунт був сухий зовсім. У західних, на частині площ північних, місцями південних областей у метровому шарі ґрунту утримувалися переважно добрі (80-120 мм) та оптимальні (121-169 мм) запаси продуктивної вологи.

Зазначається також, що на багатьох площах Миколаївської, Кіровоградської, Харківської, окремих площах Полтавської, Черкаської, Дніпропетровської, Чернігівської областей зволоження метрового шару ґрунту становило від 51 до 80 мм, на окремих площах Харківської області — 11-45 мм продуктивної вологи.

«Дефіцит ґрунтової вологи набуває стійких ознак і стає головним лімітуючим фактором у системах землеробства на території нашої країни. Тому, надзвичайно актуальним є збереження наявної і накопичення серпнево-вересневої вологи, а для ріпаку озимого — липнево-серпневої. Доступним способом зменшення втрат вологи є мульчування поверхні ґрунту відразу після звільнення поля культурою-попередником, але при запізненні з цією роботою різко ускладнюється її якість та ефективність», — зазначають в НААН.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».