2 травня 2017, 13:35, Україна

Мак може стати однією з перспективних нішевих культур

Про це повідомляє expres.ua з посиланням на науковців Науково-дослідного виробничого аграрного підприємства «Мак України» НААНУ.

«У 2004-2006 роках в Україні вирощували мак приблизно на 17 тис. га землі. Тоді зібраного врожаю вистачало для забезпечення потреб внутрішнього ринку та ще й на експорт, зокрема, у Білорусь та Нідерланди. А вже у 2010-2011 роках в Україні засівали маком лише 250 гектарів. І лише в 2014 році маківництво в Україні почало відроджуватися — сіяли цю культуру на 3-6 тис. га. Цього ж року маком засіюють приблизно 2,5 тис. га. При цьому мінімальна потреба макового зерна в Україні становить 3-4 тис. тонн. А для того, аби повністю забезпечити цю потребу продукцією власного виробництва, потрібно сіяти мак на площі 10 тисяч гектарів» — говорить директор підприємства «Мак України» Юрій Грей.

Оскільки торік прийняті нові ліцензійні умови щодо вирощування маку, то не вимагається, аби поля з цією культурою охороняла саме державна служба охорони. Це прописано у Постанові Кабміну від 6 квітня 2016 року №282. У такий спосіб собівартість вирощування маку знизилася. Адже за охорону полів доводиться платити менше в середньому на 60 гривень за годину. Це шалена економія. Тепер собівартість вирощування маку на одному гектарі становить 15-17 тис. гривень. Середня врожайність цієї культури — майже 10 ц/га. А кілограм макового зерна коштує щонайменше 50 гривень. Тож виходить 50 000 гривень на гектарі. Тобто сіяти мак доволі вигідно.

Аби цим займатися, слід мати ліцензію та отримати квоту, розмір якої визначає Кабінет Міністрів. Для цього до 1 грудня слід подати необхідні документи у Держслужбу з лікарських засобів та контролю за наркотиками. Крім цього, необхідний дозвіл правоохоронців. Отримати ліцензію не так уже й складно. А от вирощування будь-якої кількості маку на приватних ділянках без дозволу карається згідно із статтею 310 Кримінального кодексу України. За незаконний посів маку накладають штраф у розмірі до 850 гривень, арештують на строк до півроку або обмежують волю на строк до трьох років.

«Зазвичай в Україні вирощують мак сорту «Грей». Майже в кожній області можна сіяти цю культуру, дотримуючись технологій її вирощування. Хоча найоптимальніші умови для цього - у Чернігівській, Черкаській, Київській, Вінницькій та Хмельницькій області, де хороший чорнозем. Деякі агрофірми лише зараз почали висівати мак. Гадаю, що це дещо запізно й відіб’ється на врожайності, яка знизиться на 20-30%. Сіють мак на глибині 1,5-2 см тоді, коли ґрунт ще достатньо вологий після зими», — розповідає Юрій Грей.

Зміна умов вирощування може спонукати аграріїв знову взятися за цю дещо спірну, проте рентабельну культуру.