2 травня 2017, 12:00, Світ

Багаторічні трави є оптимальними покривними культурами у посівах кукурудзи

Пожнивні рештки кукурудзи в США прибирають з полів, оскільки вони йдуть на виготовлення біоетанолу. Проте їхнє видалення може призвести до ерозії ґрунтів та втрати поживних речовин, пише crops.org.

Американські вчені взялися вирішити проблему водної та вітрової ерозії ґрунтів при видаленні пожнивних решток кукурудзи з полів. Після дослідів з однорічними травами вони взялися до багаторічних і визначили, що саме багаторічні трави є більш економічним та ефективним способом збереження родючості ґрунту.

«Багаторічні трави, насіння яких потрібно купувати лише раз на 4-5 років, значно зменшують витрати на проведення польових робіт, ніж однорічні покривні культури», — говорить кандидат с/г наук Синтія Бартель.

Але, окрім захисту ґрунтів та зниження витрат на виробництво, потрібно було ще визначити, чи сумісні такі покривні культури та кукурудза. Щоб дослідити це питання, команда вчених з Айовського університету провела польове дослідження у двох різних місцях. На одному з полів разом з кукурудзою висіяли тонконіг, на іншому — кострицю червону. Дослідники зауважили, що в перший рік урожайність кукурудзи у сумісних посівах з травою знизилася, проте вже наступного року урожай був таким же, як і у посівах без трави. Крім того, трава дуже довго лишалася зеленою: коли кукурудза вже досягла фізичної стиглості, трава була ще надто зелена та волога.

«Ми вважаємо, що визначили основні напрямки подальшої науково-дослідної діяльності і тепер будемо рухатися у своїй роботі саме в сторону багаторічних трав. Щодо деяких втрат урожайності, ми вважаємо, що вони допустимі з огляду на користь, яку дасть відновлення природних ресурсів ґрунту», — зазначає Синтія Бартель.