16 липня 2020, 18:00, Україна

На Кіровоградщині анонсували створення інноваційних аграрних кластерів

Про це стало відомо 16 липня, під час презентації проекту «Підвищення спроможності університетів ініціювати та брати участь у розвитку кластерів на принципах інновацій та сталості», яке відбулося у ході засідання за участі представників освітніх закладів області, сільських господарств та влади, пише gre4ka.info.

Зазначається, що кластер розглядають, як розвиток бізнесу, зокрема аграрного, запровадження інновацій, розвиток територій, підвищення конкурентоздатності малих підприємств, зв'язок агросектору з університетами.

«Це ідея, яку хочемо запустити з освітніми закладами. Викладацький склад вишів може створювати проекти і заробляти на цьому», — зазначив перший заступник голови облдержадміністрації Ігор Кузьмін.

Йдеться також про підготовку професійних кадрів для агробізнесу.

Присутнім презентували можливі варіанти створення і розвитку в регіоні таких аграрних кластерів: бджолярів, інформаційний у рослинництві, техніко-технологічний, оліє-жировий, тваринницький, рибний та харчової промисловості.

Першим, за словами директорки департаменту агропромислового розвитку Марії Чорної, планують створити інформаційний кластер в рослинництві.

За її словами, область на четвертому місці в Україні за природною родючістю ґрунтів. Площа сільськогосподарських угідь 2 млн га. 85% у сільському господарстві області належить рослинництву.

У створенні інформаційного кластера в рослинництві в партнери розглядають провідні інноваційні аграрні підприємства, Інститут сільськогосподарського господарства Степу НАН України, а також Центральноукраїнський національний технічний університет. Крім того, місцевий виш має напрацювання в цьому напрямку: бере участь у європейському проекті ЕРАЗМУС+.