17 липня 2020, 09:05, Україна

Волога є основним лімітуючим фактором обмеження продуктивності землеробства в Україні — науковець

Про це заявив Директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Ромащенко, в ході обговорення питання реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні, інформує прес-служба НААН.

«В умовах сучасних змін клімату рівень зволоження на території України є головним лімітуючим чинником, що обмежує не лише рівень продуктивності рослинництва, а і використання природного та антропогенного потенціалу землеробства», — відзначив Михайло Ромащенко.

На переконання науковців НААН, для запобігання та пом’якшення негативних проявів змін клімату на аграрне виробництво, одним із основних заходів є відновлення та розширення площ зрошення та дренажу, що передбачено Стратегією зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, розробленою Інститутом водних проблем і меліорації НААН.

«У нас і використовуються, і в більшості випадків вже й виробляються і дощувальні машини, і засоби краплинного зрошення, які за своїми характеристиками відповідають світовому рівню», — додав Директор Інституту.

За розрахунками вчених, реалізація Стратегії дозволить не тільки запобігти та пом’якшати негативні прояви змін клімату, але й, навпаки, забезпечить додаткове виробництво зернових культур — до 8 млн тонн/рік, технічних культур — 3,5 млн тонн/рік, плодоовочевих культур — 11,0 млн тонн/рік.