19 липня 2020, 13:05, ЗЗР

В ООН закликають припинити експорт небезпечних пестицидів до бідних країн

Про це пише unearthed.greenpeace.org.

У заяві, випущеній спеціальним доповідачем ООН щодо токсичних речовин Баскутом Тунчаком, йдеться, що принаймні 30 країн в минулому році відправили в Латинську Америку, Африку й Азію пестициди з активними речовинами, які були заборонені для використання на їх власній території з метою захисту здоров'я людей або навколишнього середовища.

Доповідач висловив стурбованість з приводу експорту токсичних пестицидів і інших заборонених хімікатів з таких країн, як Данія, Німеччина, Великобританія і Швейцарія.

«Багатші країни часто створюють «подвійні стандарти», які дозволяють торгівлю і використання заборонених хімічних речовин в тих частинах світу, де правила менш суворі», — зауважив Баскут Тунчак.

З його слів, «расову природу цих подвійних стандартів не можна ігнорувати», оскільки мова йде про експорт, зокрема, в країни Африки. Інша проблема, розміщення багатими країнами забруднюючих виробництв і небезпечних відходів на території бідніших держав.

Заклик пролунав після того, як розслідування, проведене організацією Unearthed і швейцарської неурядовою організацією Public Eye на початку цього року, показало, що п'ять найбільших в світі виробників пестицидів, всі з яких знаходяться в Європі або США, збували більше третини своїх провідних продуктів в бідні країни (наприклад, в Індію і Бразилію), отримуючи прибуток від продажів особливо небезпечних пестицидів.

У деяких випадках ці великі агрохімічні компанії можуть виробляти небезпечні пестициди в країнах, де вони продаються. Однак, у багатьох інших країнах вони виробляються і експортуються з європейських держав, в яких використання такої агрохімічної продукції вже давно заборонено.