19 липня 2020, 09:00, Урожай

Науковці презентували нові сорти груш української селекції

Про це розповіла завідувачка лабораторією селекції та технології вирощування плодових культур Інституту садівництва НААН України, кандидат сільськогосподарських наук Юлія Ходаківська, інформує прес-служба НААН.

Вітчизняними вченими було представлено осінній сорт груші Вижниця, авторами якого є знамениті селекціонери В.П. Копань, К.М. Копань. Зазначається, що сорт дуже популярний, бо має високі смакові якості, стійкий до парші. Окрім цього, дерево швидкоросле, а плоди зберігаються в холодильнику до грудня. Серед переваг — висока стабільна врожайність, окрім цього, сорт сумісний з айвою.

Також було представлено сорт Вересневе диво раннього осіннього строку достигання (автор Матвієнко М.В.). Сорт стійкий до основних хвороб груші та характеризується високою середньою врожайністю — 45-50 т/га.

До створення третього сорту зимового строку достигання Китайський ліхтарик було залучено сорти, які мають природну генетичну стійкість не лише до грибкових хвороб, але і до бактеріозів, яку мають лише східноазіатські сорти.

«Дуже перспективний сорт з високою урожайністю. Проходить зараз кваліфікаційну експертизу, буде у цьому році занесений до Державного реєстру сортів України», — відзначила науковець.