16 липня 2020, 09:00, Урожай

Подекуди через посуху на полях в’януть рослини соняшнику та кукурудзи

Про це свідчать дані моніторингу агрометеорологічних умов та стану посівів сільгоспкультур, проведеного фахівцями НААН України.

Зазначається, що у кукурудзи наразі триває листоутворення (15-17 листків, на пізніх посівах — 9-13) та накопичення рослинної маси. Середня маса рослин становить від 80 до 400 г залежно від сорту та строків сівби.

«Необхідно зазначити, що за температури повітря вище 30°С у рослин кукурудзи починає уповільнюватися фотосинтез, гальмуються ростові процеси і знижується активність приросту біомаси, а при 36°С — фотосинтез зовсім припиняється. На багатьох площах західних областей відмічалося значне побиття листя градом, багато полів було залито водою, у деяких центральних областях країни у рослин відмічалося денне в’янення через посушливі умови. Разом з тим, стан посівів оцінюється переважно як добрий», — зазначають в НААН.

Тим часом, у рослин соняшнику відмічається фаза «цвітіння». Стан рослин переважно добрий, однак на деяких площах південних та північно-східних областей країни відмічається денне в’янення рослин, пожовтіння листя нижнього ярусу через посушливі умови, побиття листя градом та ураження рослин хворобами.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».