15 липня 2020, 09:00, Урожай

У НААН оцінили стан посівів зернових колосових культур

Про це свідчать дані моніторингу агрометеорологічних умов та стану посівів сільгоспкультур, проведеного фахівцями НААН України.

Зазначається, що рослини озимих культур (пшениця, жито, ячмінь) на Півдні на Сході перебувають у фазах: «молочної», «воскової» або «повної» стиглості.

«Кількість зерен у колосі становить — 27-55, із них щуплих у межах 10-40%, маса 1000 зерен — 30-59 г. Стан посівів переважно добрий та задовільний, місцями у Дніпропетровській та Миколаївській областях — незадовільний. На багатьох площах Херсонської, окремих площах Дніпропетровської областей відмічається щуплість зерна, пустоколосиця; в окремих районах південних та західних областей країни — полягання посівів через зливи, град та шквали, пожовтіння рослин через перезволоження ґрунту, ураження хворобами», — йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що у рослин ячменю ярого відмічаються фази «молочна» та «воскова» стиглість, у південних областях — «повна стиглість зерна», розпочалося збирання врожаю. На заході та у Вінницькій області подекуди ще відмічається фаза «колосіння». Висота рослин — 85-95 см, щільність продуктивного стеблостою коливається від 350 до 950 шт./м² залежно від технологій вирощування, кількість зерен у колосі — 18-23 шт. Стан посівів переважно задовільний та добрий, місцями у Запорізькій області — незадовільний.

«У пшениці ярої відмічається фаза «молочно-воскова стиглість зерна». Висота рослин 115-125 см, густота стояння продуктивного стеблостою м 500-680 шт/м², у колосі сформувалося 17-20 колосків, закладено 40-65 зернівок. Стан посівів добрий. У вівса триває фаза «викидання волоті» та відмічається фаза «молочна стиглість зерна». У волоті сформувалося 24-46 повноцінних колосків, кількість стебел з колосом становила від 300 до 810 шт./м². Стан посів задовільний та добрий», — повідомляють в НААН.

Окрім цього, у багатьох західних, місцями у південних областях через значні зливи на посівах ячменю ярого та вівса відмічалося полягання рослин, в окремих районах Волинської області через перезволоження ґрунту — пожовтіння стебел, місцями шт./м² — ураження хворобами. На окремих площах південних областей відмічалася щуплість зерна у межах 10-30%.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».