14 липня 2020, 11:00, Урожай

Запаси продуктивної вологи на полях різних регіонів оцінюються як нерівномірні — НААН

Про це свідчать дані моніторингу агрометеорологічних умов та стану посівів сільгоспкультур, проведеного фахівцями НААН України.

Зазначається, що на початку першої декади липня в Україні переважала спекотна погода, лише у другій половині декади спостерігалося незначне зниження температури повітря. Майже на всій території країни протягом останніх днів відмічалися нерівномірні опади — від слабких та помірних до сильних дощів та злив у супроводі шквалів та граду.

«Внаслідок високого температурного режиму протягом червня місяця відбувалося прискорене достигання ранніх зернових культур. У західних областях, де у червні випала надмірна кількість дощів, дозрівання зерна ранніх колосових культур відбувалося за несприятливих умов, пов’язаних із надлишковим для цієї фази розвитку зволоженням метрового шару ґрунту (120-230 мм продуктивної вологи)», — йдеться в повідомленні.

Надмірне зволоження ґрунту спричинило локальне полягання рослин, у деяких районах створювалися умови для «стікання» зерна, зменшення його ваги за рахунок вимивання пластичних речовин. Дощі та паводки спричинили пошкодження та загибель частини посівів у західних областях. 

Тим часом, у південних та центральних областях унаслідок спекотної погоди та періодичного випадання дощів відбувся прискорений фазовий розвиток сільськогосподарських культур із випередженням середніх багаторічних строків на 1-2 тижні.

«Дозрівання зерна відбувається прискорено, інтенсивно розвиваються пізні культури, особливо на площах із достатніми вологозапасами ґрунту. Проте, через вкрай нерівномірний розподіл опадів на території цих областей зберігалися площі, де ґрунтова посуха під ранніми зерновими культурами не припинялася, відмічається збільшення посушливих площ. На окремих площах південних областей, в районах, де відмічалися сильні зливи, через підвищену вологість повітря на посівах пшениці озимої відмічається почорніння колосу», — свідчать дані моніторингу стану сільгоспкультур.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».