13 липня 2020, 08:05, Україна

На Тернопільщині виявили золотисту картопляну нематоду

За даними прес-служби ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області, небезпечного карантинного шкідника було виявлено в с. Озеряни, Бучацького району на площі 2,1 га. Такі дані було підтверджено висновком фітосанітарної експертизи Державної установи «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія».

За розпорядженням голови районної державної адміністрації на обстеженій території було запроваджено карантинний режим та затверджено заходи щодо локалізації та ліквідації регульованого шкідливого організму.

Йдеться про проведення регулярного моніторингу державним фітосанітарним інспектором на предмет виявлення золотистої картопляної нематоди; дотримання сівозміни: використання культур, які не уражуються нематодою (бобові, зернові, технічні культури, багаторічні трави); вирощування нематодостійких сортів картоплі; внесення добрив, знищення бур’янів.

Довідка: Золотиста картопляна нематода — карантинний організм, обмежено поширений на території України, який наносить значну шкоду сільському господарству. Особливо великої шкоди завдає на присадибних ділянках та на полях, де картопля вирощується з порушенням дотриманням сівозмін і повертається на попереднє місце вже на 2-3 рік.