10 липня 2020, 13:05, Урожай

Дощова погода перешкоджає реалізації біологічного потенціалу озимих на Вінниччині

Цьогорічні жнива в області розпочали ще наприкінці червня, приблизно на десять днів раніше, ніж торік. Першими вивели комбайни в поле в південних районах — Ямпільському, Бершадському та Могилів-Подільському. Слідом приступили до обмолоту в Мурованокуриловецькому, Оратівському, низці інших районів. Наразі тривають роботи зі збирання врожаю озимого ячменю та ріпаку. Про це пише golos.com.ua.

«Озима пшениця може дати на круг по 6-7 т/га. Це показники на рівні минулого року. Нині озимого ячменю збирають від 4 до 5 т/га. Пшениця традиційно віддячує кращим урожаєм. Чекаємо початку обмолоту цієї культури», — зазначив керівник відділу рослинництва обласного Департаменту АПР Ігор Федчишин.

Зазначається, що після 5-6 днів збиральної кампанії небо затягнуло хмарами, стали випадати дощі.

«Їх уже не треба стільки. Зернові цього року переважно низькорослі. Чому? Коли сіяли, було мало вологи, зима минула без снігу й навесні дощі випали аж у другій половині травня. Нині все навпаки — поле напилося досхочу. Від надлишку вологи стебла вимокають, не вдасться уникнути полеглиці. Та й зерно може проростати в колосі», — ділиться думками керівник сільгосппідприємства в селі Кричанівка Могилів-Подільського району Олексій Бондар.

Згідно з його прогнозом, зерна в господарстві зберуть менше, ніж торік. Загалом, площі посіву ранніх зернових та зернобобових культур в області становлять 414,1 тис. га.

«Погода вкрай непередбачувана. То спека, то раптове зниження температури. Ще й з неба ллє. Зібрати врожай буде непросто. Втрат не вдасться уникнути», — додав керівник господарства в селі Тростянець Ямпільського району Анатолій Комар.

Точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020».