12 липня 2020, 13:10, ЗЗР

Французькі вчені виявили в повітрі надлишкові рівні токсичних пестицидів

Дослідження було проведено за сприяння Національного агентства Франції з безпеки харчових продуктів і навколишнього середовища (Anses) спільно з кількома екологічними групами та двома організаціями — Асоціацією повітряного спостереження за якістю повітря (MASQUA) і мережею моніторингу повітря Atmo France. Про це пише connexionfrance.com.

Результати дослідження свідчать, що в атмосфері було зафіксовано 32 токсичні речовини, в тому числі спірний гліфосат і «виноградний» пестицид — хлорорганічний фолпет (визнаний Всесвітньою організацією охорони здоров'я канцерогенним), а також ліндан. Останній є інсектицидом, який заборонений з 1998 року.

Організація Anses заявляє, що за результатами оцінки, першочерговим завданням є розслідування ситуації з лінданом, оскільки цей інсектицид вважається одним з найбільш небезпечних. Попри те, що препарат був заборонений з 1998 року, ліндан виявлений в 80% досліджених зразків.

Зазначається також, що гліфосат було виявлено у 56% зразків, хоча і в малій концентрації, у порівнянні з іншими речовинами.

Представники Anses мають намір з'ясувати, чому певні речовини продовжують бути присутнім в повітрі, планується також дослідити можливі сукупні ризики впливу виявлених речовин на організм людини. Окрім цього, додаткові дослідження буде проведено стосовно інших заборонених речовин (епоксіконазол, фенарімол, іпродіон, лінурон, пентахлорфенол, хлороталоніл, хлорпіріфосетил і оксадіазон).

Інфорграфіка: Заборонені діючі речовини пестицидів у Європі та Україні