9 липня 2020, 12:05, Урожай

Ну Сумщині розпочато обмолот пшениці та ячменю

Заданими обласного Департаменту АПР, станом на 7 липня загалом намолочено 2,05 тис. тонн зерна ячменю нового врожаю з площі 410 га за середньої врожайності 5 т/га. Окрім цього, намолочено 40 тонн озимої пшениці з площі 10 га, при середній урожайності 4 т/га.

Загалом в усіх категоріях господарств у цьому році підлягають збиранню ранні зернові та зернобобові культури на площі 241 тис. га. У порівнянні з минулим роком площа ранніх зернових та зернобобових культур зменшилася на 8%, зокрема озимої пшениці — 6%, ярого ячменю — 28%, гороху — 29%. Разом з тим, площі під житом розширилися на 17%, ярим ячменем — 41%, ярою пшеницею — 20%, вівсом — 23%.

«На ранній початок збиральної кампанії вплинули погодні умови. Упродовж тривалого періоду червня-початку липня на Сумщині утримувався надзвичайно високий температурний режим, переважала спекотна суха погода, яка вплинула на прискорений розвиток сільськогосподарських культур. За даними Сумського обласного центру з гідрометеорології станом на 6 липня середня добова температура повітря становила 22-25°C, що на 3-6°C вище за норму, зокрема температура повітря вдень підвищувалась до 31-34°C, вночі знижувалась до 13-19°C. При цьому, більшість площ під ранніми зерновими та зернобобовими культурами на Сумщині мають вологість зерна 24-26%, що стримує початок масового збирання врожаю», — зазначили в обласному Департаменті АПР.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020».