16 липня 2020, 08:00, Посівна

Аграріям розповіли, як підібрати оптимальні умови сівби соняшнику — практичний досвід Digital Field

Аналіз демо-ділянок посівів соняшнику було проведено з використанням інструменту Pogostick. Станом на 10 червня, залежно від умов сівби, рослини перебували у фазі розвитку 2-4 пари справжніх листків.

«Результати аналізу стану посівів свідчать, що за умов надважкого притискного зусилля (200 кг/на секцію) схожість рослин становила 85%. На ділянках з легким притискним зусиллям схожість становила лише 54%. При цьому, найвищого показника схожості в 90% вдалось досягти з використанням автоматичного притискного зусилля. В такому випадку система сама регулює тиск секції на ґрунт з метою отримання необхідного контакту опорних коліс з витримкою заданої глибини», — розповів Борис Оніщенко, представник компанії Massey Ferguson.

Притискне зусилля

Густота стояння, тис. шт/га

Авто 56,7
Легке 46,8
Надмірне 54,8


За результатами аналізу демо-ділянок з різною глибиною посіву соняшника найкращого результату вдалось досягти за умов загортання насіння на глибину 3,8 см. Як зазначив фахівець, такому показнику великою мірою сприяли агрокліматичні умови у період вегетації рослин, в тому числі травневі дощі. Слід зазначити, що на ділянках з глибиною посіву 7,6 см було помічено значне відставання у фазах розвитку рослини.

Глибина посіву Густота стояння, тис. шт/га
7,6 см 41,7
5,0 см 59,2
3,8 см 63,7

«На ділянках з низькою сингуляцією густота стояння становить 62,2 тис. шт/га. З досвіду минулого року можу сказати, що на полях Одещини та Полтавщини за таких умов було втрачено близько 10% врожаю соняшнику. Аналізуючи фактори та умови сівби, найбільших втрат кінцевого врожаю аграрій ризикує зазнати в першу чергу через недостатнє притискне зусилля. Слід також звертати увагу на двійники та просіви, які в тому числі впливають на кінцевий врожай», — наголосив Борис Оніщенко.

Аби уникнути негативного впливу перелічених факторів фахівець радить використовувати вакумний дозуючий апарат vSet2, який встановлюється в базову комплектацію на сівалки Massey Ferguson. За рахунок цього вдається досягти сингуляції на рівні 99% на кукурудзі і 97-98% на соняшнику. Важливу роль також відіграє електропривід дозуючого апарату, який забезпечує посекційний контроль. Третя дуже важлива функція — система Delta Force, яка дозволяє створити необхідне притискне зусилля. Для агровиробників, які хочуть у стислі строки проводити сівбу на великих площах, у нагоді стане система швидкісного посіву.

Сівба соняшнику за швидкості 8 і 12 км/год забезпечила густоту стояння рослин на рівні 63 та 62,2 тис. шт/га відповідно. Зі слів фахівця, візуально різниці між посівами не спостерігається. При цьому, за швидкості сівби 12 км/год спостерігається збільшена варіація — в межах 2-3%. У подальшому фахівці компанії Massey Ferguson дослідять, чи вплине даний показник на кінцеву врожайність соняшнику.

Всі експерименти та дослідні роботи на Digital Field аналізуються з використанням сервісу управління агропідприємством AgroOnline™. Детальніше про технологічні операції на демо-ділянках аграрних інновацій дізнавайтесь з польових відеозвітів та онлайн-трансляцій на YouTube-каналі Digital Field.