7 липня 2020, 14:15, Урожай

У двох областях зафіксовано початок льоту стеблового метелика

Про це повідомляють фітосанітари обласних управлінь Держпродспоживслужби.

Надалі на Черкащині інтенсивність льоту метеликів та відкладання ними яєць посилюватиметься у посівах кукурудзи та інших культур. Зі слів фахівців, оптимальними для реалізації потенційної плодючості метеликів будуть температури повітря 18-30°С та вологість понад 70%, для розвитку яєць — температура 25°С та вологість повітря 90-100%.

Літ потенційно небезпечного шкідника — стеблового (кукурудзяного) метелика також зафіксовано на полях Київської області. Літ фітофага та відкладання яєць відмічатиметься протягом розтягнутого періоду — до одного місяця. Гусениці будуть проникати у стебла та пошкоджувати качани кукурудзи.

Читати по темі: Фахівець розповів про цьогорічні ризики шкодочинності стеблового метелика

«Обмежить шкідливість фітофагів застосування біологічного засобу — випуск вогнівкової раси трихограми. Перше внесення трихограми потрібно проводити за фіксування початку льоту та яйцекладки (пошук яйцекладок починають після 3-4 днів від початку льоту), повторне — через 5-7 днів (ЕПШ для стеблового метелика — 17-18% рослин із яйцекладками). Кратність внесення трихограми можна збільшувати за потребою», — радять фітосанітари.

Зазначається також, що фазах «викидання волоті — формування зерна» хімічний захист кукурудзи здійснюють за наявності на 18% рослин і більше яйцекладок кукурудзяного метелика або 6-8% рослин з гусеницями кукурудзяного метелика або бавовникової совки I і II віків.