28 квітня 2017, 18:00, Посівна

Кіровоградщина: великих наслідків від квітневих заморозків не буде

Про це повідомляє «Кіровоградська правда».

«Здебільшого у рослинницькі галузі, якщо ми говоримо про сільськогосподарські культури, особливих наслідків не спостерігаємо. Найбільше негода вразила площі озимого ріпаку, але в тих місцях, де він ріс у низині. В цілому рослини перебувають у доброму чи задовільному стані. Проте, якою буде спроможність озимих — пшениці і ячменю, загальна площа яких в області 81 тисяча гектарів, — велике питання. Тому необхідно ще тиждень-два, аби аграрії стовідсотково визначилися, чи залишати ці посіви, чи пересівати їх», — коментує директор департаменту агропромислового розвитку облдерж­адміністрації Сергій Коренюк.

Найбільше постраждали від негоди сади, їх у Кіровоградській області майже п’ять тисяч гектарів. Великої шкоди завдав сніг кісточковим.

«Для садів більшою проб­лемою було не те, що випав сніг, а що через нього бджоли не вилітали з вуликів і відповідно не запилювали квіточки. Деякі фермери, у яких невеликі господарства, гріли сади, ставили димову завісу. Здебільшого критичної ситуації ми не бачимо і розраховуємо на те, що Кіровоградщина таки отримає свій урожай», — зауважив Коренюк.

За словами керівника з розвитку східного регіону компанії «Соєвий вік» Євгена Пастощука, нині на Кіровоградщині найбільше занепокоєння викликають посіви соняшнику. Заморозки завдали шкоди тим, хто ризикнув посіяти олійну культуру раніше агрономічно обгрунтованих термінів.

«Садили соняшник раніше визначених термінів, бо деякі фермери хотіли встигнути засіяти площі по декілька тисяч гектарів. Але не вгадали. Скільки загинуло соняшнику — зараз важко сказати. Паростки, які не встигли прорости, і пережили холод у землі, можуть вижити. А ті, що вже піднялися, навряд. Ріпак також може померзнути, але його стан удасться визначити лише через кілька днів, коли пригріє сонце. Озимина, горох і кукурудза, яка ще не зійшла, не мають постраждати», — пояснює фахівець.

Аграрій Віталій Павлюк, який у чотирьох районах Кіровоградщини вирощує буряки, пшеницю, соняшник і кукурудзу, каже: сніг, навпаки, позитивно вплинув на рослини.

«Сніг не нашкодив, а навпаки дав додаткової вологи культурам. Для буряка, кукурудзи, соняшнику сніг пішов на користь. Шкоди ніякої», — запевнив аграрій.