8 липня 2020, 09:00, Урожай

Надмірні опади завдали шкоди сільгоспкультурам на Хмельниччині

Тож, з одного боку, погода подарувала надію на хороший врожай, з другого, поставила його під загрозу, пише golos.com.ua.

Приміром, у Кам’янець-Подільському районі цьогоріч погодні умови викликають серйозне занепокоєння. Тепла безсніжна зима і рання весна пришвидшили вегетацію рослин. Але потім квітневі морози дуже погано вплинули на озимі культури. Найбільші втрати були помітні на ділянках озимої пшениці, де рослини зріділи майже втричі.

Значної шкоди посівам в області завдали грози. На деяких територіях за пару годин випадала п’ята частина річної норми вологи, вода по кілька днів стояла в полях. Тож частину посівів просто змило.

«Якби все відбулося раніше, то в ряді господарств могли б замінити знищене пересівом пізніх культур. Але о цій порі те вже практично неможливо — надто пізно. Навіть для гречки, котру ще сіють і в червні. Її можна було б кинути у ґрунт одразу після рясних злив. Але поля були настільки перезволожені, що грузла посівна техніка. А доки чекали, коли ґрунт просохне, минули всі строки», — йдеться в повідомленні.

На півночі області теж не обійшлося без проблем. Аграрники з Білогірського району розповіли: після дощів вода довго стояла на полях і в цей час перекрила постачання кисню до рослин, що не могло не позначитися на їх вегетації.

Крім того, довелося призупинити обробку посівів різними хімічними препаратами, і це підвищило ризики ураження хворобами та шкідниками. Бувало і таке, що дощі просто змивали препарати з рослин, тому обробляти поля доводилось по кілька разів, а це — суттєві додаткові витрати, котрі не можуть не позначитися на собівартості. Але найбільшої шкоди завдавав град. Від масової загибелі врожаю врятувало тільки те, що він випадав локально. Але там, де пройшов, серйозно постраждали бурякові, соєві та ріпакові поля.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».