3 липня 2020, 13:05, Урожай

Фахівець розповів про цьогорічні ризики шкодочинності стеблового метелика

Про це на сторінці у Facebook повідомив Олександр Васильєв, агроном-дослідник та за сумісництвом власник ТОВ «Біосервіс Плюс».

Моніторинг шкодочинності та прогноз щодо поширення шкідника було проведено за результатом аналізу стану посівів у Кобеляцькому районі на Полтавщині.

«Внаслідок теплої зими значна частина стеблового метелика зуміла успішно перезимувати, тому пошкодження по кукурудзі будуть неодмінно. Нагадаю, у минулого року внаслідок різкого похолодання після початку льоту шкідника яйцекладки не спостерігалось, відповідно, не було потреби у внесенні трихограми», — зазначив Олександр Васильєв.

За прогнозами фахівця, літ стеблового метелика триматиме близько місяця часу, і хоча чисельність його буде не критичною, яйцекладка та ушкодження рослин все ж спостерігатимуться.

«За нинішніх умов не бачу гострої потреби у внесенні дорогих інсектицидів, адже незабаром слід очікувати льоту бавовникової совки, яка також потребуватиме проведення захисних заходів. Для контролю стеблового метелика раджу вносити трихограму. Мінімальна кількість — 100 тис. особин на гектар. Захисні обробки необхідно проводити двічі, з внесенням трихограми виду Trichogramma evanescens», — наголосив експерт.

©Олексій Кудриль, SuperAgronom.com, 2020 р.