3 липня 2020, 12:05, Урожай

За два десятиліття врожайність сої в Україні зросла вдвічі

Про це в ході виступу на онлайн-конференції «Ринок сої та шротів» розповів керівник відділу бізнес-проектів ІА «АПК-Інформ», аналітик Андрій Купченко.

За підсумками 2019 року, як повідомив експерт, ключову позицію з обробітку сої зайняла Хмельницька область. При цьому, нарощувати посівні площі під культурою в даному регіоні почали з 2006 року, і вже у 2011 році область замкнула трійку лідерів з вирощування олійної.

«Варто відзначити, що якщо на старті розвитку виробництва сої в Україні її обробіток було зосереджено всього в п'ятьох областях, то на сьогоднішній день посівні площі більш диверсифіковані», — додав Андрій Купченко.

Що стосується середньої врожайності культури по Україні, то зміни дуже разючі: за 20 років вона збільшилася у 2 рази. При цьому максимальна врожайність залишається в південному регіоні країни, а зокрема в Херсонській області, з огляду на те, що це найбільш зрошувана територія.

До ТОП-5 областей з виробництва соєвих бобів в Україні за підсумками 2019 року увійшли Хмельницька, в якій вирощено 13% від загального валового збору по країні, Житомирська, Полтавська, Херсонська та Київська області.

Made with Flourish