3 липня 2020, 11:10, Урожай

Рекордна кількість опадів ускладнила роботи агровиробникам на Вінниччині

Про це пише golos.com.ua.

Опади нагадували тропічну зливу. Дощі в регіоні йдуть майже щодня, але такого рясного не пам’ятають.

Зі слів керівника місцевого господарства «Писарівське» Віталія Віта, волога найбільше сприяє розвитку кормових культур, проте завдала шкоди рослинам колосових та ярих в полях.

«На полях пшениці, ячменю стоїть вода. Ні зайти, ні заїхати. Наше щастя, що не було бурі, й колосся не вилягло. Так само озерця можна побачити у кукурудзі. Планували підживити качанисту, мабуть, вже не вдасться — хтозна, коли ґрунт висохне. З неба не тільки тече, а й пече», — повідомив аграрій.

Співрозмовник звертає увагу на те, що багато вологи й висока температура створили так званий парниковий ефект. А це гарне середовище для розвитку хвороб. Треба думати, як з ними боротися.

Зовсім інша ситуація з опадами в господарстві села Буша цього самого району. Його керівник Михайло Гнидюк розповів, що в них дощів спостерігалось значно менше. Після них запаси вологи в ґрунті становлять 6-8 мм. Цього замало для ефективного розвитку сільгоспкультур.

Зазначається, що навесні взагалі не було опадів. Минула осінь також не тішила дощами. Саме через це в господарстві змушені були пересівати нинішньої весни 180 га озимого ріпаку — половину площ, відведених під культуру. Від вирощування сої взагалі відмовилися, без достатньої вологи рослина не тішить врожаєм.

Обидва керівники звернули увагу на те, що рясні опади сприятливі також для цукрових буряків. Однак ані в Писарівці, ані в Буші їх не вирощують. Кажуть, нині проблема зі збутом сировини.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».