2 липня 2020, 18:20, Технології

Науковець розповів, які показники впливають на якість та родючість ґрунтів

Порадами щодо сівозміни поділився директор Інституту сільського господарства Степу НААН, кандидат сільськогосподарських наук Ігор Семеняка, про це інформує прес-служба НААН.

Як зазначив науковець, якщо не змінювати деякі культури хоча б раз на 2-3 роки, а соняшник на 5-7 років, то це призведе до погіршення показників чорнозему за обсягом доступних елементів живлення, вологи, призведе до хвороб рослин та появи дрібних шкідників.

«Наприклад, кукурудза та пшениця виносять значні обсяги азоту з ґрунту. Щоб його відновити, бажано в сівозміні застосовувати бобові культури та багаторічні трави, які фіксують азот із повітря, а також у значній кількості залишати на полі солому та іншу побічну продукцію. Тоді азот хоча б зберігатиметься на тому рівні, який є», — говорить експерт.

Він наголошує, що показник «родючість» має багато складових: волога, запаси поживних елементів, структура ґрунту. Вони мають бути збалансованими. Зробити це можна лише чергуванням просапних культур із культурами суцільного способу сівби, а багаторічних трав з однорічними. У такому разі можна говорити про здоровий ґрунт зі збалансованими показниками поживних елементів.

Ще один важливий аспект — тенденція до скорочення рівня гумусу в ґрунті.

«Органічну речовину потрібно повертати на поле з гноєм, або хоча б із поживними рештками: залишити їх на полі після збирання й для прискорення розкладання обробити мікробними препаратами та доповнити азотними мінеральними добривами. Також відновленню гумусу сприяє правильна сівозміна. Ми маємо 15-річний досвід застосування короткоротаційних сівозмін (3 ротації 5-пільних сівозмін та беззмінні посіви), де вирощували сою з різним ступенем насичення (від 20 до 100%). Саме у беззмінних посівах сої спостерігали незначне, але збільшення вмісту гумусу на +0,2-0,3рб за 10-15 років», — каже Ігор Семеняка.

В Інституті сільського господарства радять збалансовувати обробіток ґрунту, застосовуючи комбіновану систему в сівозміні. Це може бути і традиційний глибокий (оранка та ґрунторозпушення), мілкий, або взагалі пряма сівба, залежно від чутливості культур до глибини та способу обробітку ґрунту.