28 квітня 2017, 15:15, Україна

На Буковині заморозки не нашкодили озимим, проте вплинули на майбутній урожай плодових і горіхів

Про це повідомляє прес-служба Чернівецької ОДА.

З 19 по 22 квітня по області спостерігалось зниження мінімальної температури на поверхні ґрунту і в повітрі до 0-3°C, в горах до -6°C та опади у вигляді дощу з переходом у мокрий сніг, в горах — сніг. Таке зниження температури не завдало шкоди озимим культурам.

Також короткочасні заморозки до -3-4°C у фазі сходів витримують соняшник (у фазі утворення листка — до -6°C морозу), цукрові буряки, горох та соя (у фазу трьох справжніх листків вона є критичною і може призвести до загибелі сої).

Для плодових культур небезпечною є мінімальна температура повітря -3-4°C, при яких вже відчутне пошкодження і навіть можлива їх загибель. Крім того, ступінь пошкодження плодових залежить від фази їх розвитку та сорту. Наразі кісточкові знаходяться у фазі цвітіння, а зерняткові ще у фазі рожевого бутона. Оскільки кісточкові (вишня, черешня, слива, персик, абрикос) менш стійкі до холодних температур, то імовірність їх пошкодження вища, аніж у зерняткових (яблуня, груша).

За оперативними даними по області місцями в Сокирянському, Новоселицькому, Хотинському, Заставнівському, Глибоцькому, Сторожинецькому, Кіцманському районах спостерігались заморозки та зниження температури повітря від 0°C до -3°C, що могло негативно вплинути на окремі культури, переважно плодові насадження та горіхові дерева. Стан сільгоспкультур та плодових насаджень можна буде оцінити після проведення їх обстежень та стабілізації температури.